Wednesday, 27 February 2013

Menang bersama penaja baru!

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi dengan kemenangan dalam saingan Piala FA malam tadi. Kita telah berjaya menumpaskan pasukan Tentera Darat dengan jaringan besar iaitu 7-1. Satu keputusan yang boleh dibanggakan oleh pengurusan, pemain, dan para peminat Pahang. 

Penjaring 7 gol trrsebut adalah Gopi, Alex (4) , Faizol, dan Borji. Tahniah kepada Alex kerana berjaya menyumbat 4 gol dalam satu perlawanan setelah sekian lama tidak menjaringkan gol. Tahniah juga pada Gopi yang berjaya menjaringkan gol setelah banyak kali terlepas peluang di hadapan mata termasuk peluang2 dalam game2 sebelum ni ( Vs Perak dan Kelantan ) . Faizol dengan tenang melepaskan rembatan manakala Borji dengan mudah mengambil sepakan penalti . Pasukan Pahang pula dibolosi dengan sepakan penalti setelah Razman didapati mengasari pihak lawan.

Pada pemerhatian koi yang tak seberapa ni, koi melihat permainan Pahang malam tadi agak kemas dan teratur. Cuma keadaan padang lecak sedikit mncacatkan gerakan pasukan. Penjaga gol kita malam ni iaitu Rosfaizul koi rasa dah boleh perlahan-lahan menggantikan Nasril . Beri lah peluang pada beliau untuk membuktikan kemampuan . Manakala untuk import kita, koi beri gred C pada Borji dan gred E pada Nico dengan prsembahan yang ditunjukkan. Walaupun menjaringkan gol penalti, Borji tetap nampak tidak memberi impak dalam pasukan Pahang, Sering kali offside, terjatuh, berat berlari, terlampau mengharapkan ehsan refree ( tak dilayan pun ) dan sebagainya. Ini bukan yang kita mahukan setelah menghabiskan banyak wang untuk membayar import. Nico pula kelihatan seperti "keras" di atas padang. Susuk badan yang besar dah sedap tapi berat nak berlari. One by one dengan keeper pun bukan ke laut lagi dah, tapi ke arah board iklan yang indah. Ini amat2 mengecewakan! Bayaran lima angka kepada pemain2 import langsung tak berbaloi! Harap bulan 4 ni , pengganti mereka tidak mengecewakan.

Tak dilupa juga, kita ada dapat penaja baru. Mesti aokme dapat tengok kan di jersi Pahang bahagian belakang? Penaja baru kita iaitu Aras Kuasa Sdn Bhd. Terima kasih kerana sudi menaja pasukan kami. Harap selepas ni dengan kebangkitan pasukan Pahang, banyak lagi syarikat2 di luar sana yang sudi menaja pasukan Pahang. Ini dapat mengukuhkan lagi kewangan kelab sekaligus memberi kekuatan dalam bentuk "Financing".

Next game Piala FA kita kan bertemu pasukan Sime Darby .Tarikh kami akan update kemudian ya.
MAJULAH BOLASEPAK PAHANG!
KAMI DI BELAKANG KAMU!

Hogoh PAHANG Hogoh !
Hitam Putih Takkan Padam!

Bantu Dana TGF






Ralat : Terdapat banyak yang mahu t-shirt 3rd edition yang dah habis ni. Anda mahu kami buka semula pre - order atau tidak untuk baju ini? Sila jawab di pool penjuru kanan anda. Ini macam survey . Harap kerjasama aokme rodong2 .. :)


Dari Rodong Untuk Rodong



Monday, 25 February 2013

Analisis Piala FA 2013

Piala FA 2013

 Gambar kredit pada : Malaysia League Online


Esok pasukan Tok Gajah akan bertemu pasukan Tentera Darat yang bermain di Liga FAM untuk saingan Piala FA kali ini. Ramai yang menjangkakan pasukan Pahang akan mendapat kemenangan mudah. Tapi ingat! Bola itu bulat, semua jenis keputusan boleh jadi. Para pemain dan pihak pengurusan perlu memandang serius akan perlawanan ini agar kita dapat ke peringkat seterusnya. Jangan overconfident dan memandang rendah pada pihak lawan agar tak termakan diri.

Pasukan Pahang dilihat mempunyai kelebihan dari segi venue perlawanan ( home ) dan para pemain yang lebih berpengalaman. Pahang perlu menunjukkan corak permainan yang sebenar untuk menang dengan selesa pada malam esok. Berbekalkan semangat semasa bertemu Kelantan sabtu lalu,  moral para pemain dan para penyokong berada dalam keadaan baik. Meskipun esok TV1 ada menayangkan siaran langsung untuk perlawanan ini diminta para penyokong yang berkesempatan prgilah ke stadium untuk memberi sokongan moral kepada pemain-pemain Pahang.

Bahagian pertahanan dan penjaga gol dilihat mempunyai banyak kelemahan dan banyak yang perlu diperbaiki lagi. Sepanjang 8 perlawanan liga super, pasukan Pahang telah bolos sebanyak 12 gol. Itu adalah satu angka yang membimbangkan sebenarnya. Semoga mereka berjuang dengan hati hari esok. Anda harapan penyokong Pahang. Go Tok Gajah!!

Hogoh Pahang Hogoh !!


Bantu dana TGF




Sunday, 24 February 2013

Atmosfera Darul Makmur 23 / 2 /2013

Setelah mencatat 2 kekalahan berturut2, buat prtama kalinya pasukan Pahang mencapai keputusan seri sepanjang saingan liga super 2013. Satu perlawanan yang koi rasa menarik dan menghiburkan. Malah permainan malam tadi bukan sahaja mendapat pujian daripada penyokong Pahang dan Kelantan, malah dari fan negeri lain. Asak mengasak, one touch , gerakan menarik, semangat para player, atmosfera stadium, dan sebagainya perlu dipuji walaupun ada beberapa insiden berlaku sepanjang perlawann malam tadi.



Setelah sekian lama dan begitu lama, koi melihat stadium Darul Makmur begitu penuh sekali. Kehadiran para penyokong sama ada daripada Pahang mahupun Kelantan memenuhi setiap genap ruang di stadium malam tadi. Tahniah buat semua penonton kerana tiada sebarang insiden tidak diingini berlaku malah mnunjukkan semangat kesukanan yang tinggi. Cuma yang perlu dikeji adalah penonton yang melemparkan botol2 air ke bawah. Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga! Yang setitik inilah yang prlu kita sekeh kepalanya.. hehe

Sedikit gambar suasana di sana malam tadi yang kami dapat dari kamera kami dan dari page Temerloh FA :







Keputusan 2-2 bagi kami di TGF adalah satu keputusan yang adil. Insiden kad merah, kekasaran tak diingini, dan sebagainya sedikit mencemari perlawanan malam tadi. Skorer kita pada malam tadi adalah pengutip kad merah iaitu Hafiz Kamal dan "Kawan Budak pekan" iaitu Kojie. Beberapa peluang keemasan di hadapan pintu gol disia-siakan dan itu adalah satu peluang yang tidak spatutnya kita lepaskan. Apa pun pasukan kita sudah bermain dengan baik walaupun beraksi ngan hanya 10 orang. Jarang sekali kita melihat pasukan yang kurang pemain nya yang menguasai permainan. Tapi Pahang melakukannya. Possession yang dilakukan pihak Astro Arena adalah Pahang 52 peratus manakala pasukan Kelantan 48 peratus.Apa yang koi harap adalah agar para pemain lebih tenang dan bersikap professional sepanjang perlawanan. Jadikan insiden malam  tadi sebagai satu pengajaran berguna dan dielakkan di masa akan datang. 

 Adalah satu kerugian setelah pasukan Pahang mengharungi 3 perlawanan sepanjang rehat 2 minggu ini dengan hanya mengutip 1 mata. Kini momentum permainan sebenar mula muncul kembali. Pasukan Pahang perlu terus mencari mata dalam perlawanan yang akan datang. Perlawanan seterusnya pasukan Pahang akan bertemu pasukan Tentera Darat dalam saingan Piala FA. Harap fokus dan jangan terlalu yakin. Kita perlukan kemenangan dan kemenangan untuk menaikkan moral para pemain dan juga penyokong. 

Satu suasana perlawanan bola sepak yang menarik malam tadi..
Tahniah semua yang ke stadium!!

*Sape ada gambar menarik, boleh lah post ke TL page kami di FB

:)

Hogoh Pahang Hogoh!

Bantu dana kami di TGF --> Sini



Tuesday, 19 February 2013

Tok Gajah perlu bangkit!!!!

Perlawanan ke 7 liga super iaitu Pahang vs Perak tadi menyaksikan Pahang kalah dengan jaringan 1-0. Pada separuh masa pertama, permainan nampak seimbang dengan asakan dilakukan oleh kedua-dua pasukan. Tapi, jaringan berjaya dihasilkan dengan tandukan ke gawang sendiri oleh pertahanan kita. Masuk separuh masa kedua, koi boleh kata 80% kita pegang bola. Pertukaran beberapa pemain juga tampak tidak mampu mengubah kedudukan perlawanan.  2 percubaan terkena palang,1 kena tiang dan ianya tetap dikira TAK GOL dan kekalahan ini terpaksa kita terima .

Semestinya ramai mula panik dan kecewa. Kekalahan ke dua brturut2 semestinya sesuatu yang pahit untuk di telan. Tapi telan lah sekarang, sebelum anda telan di kemudian hari. Kita bukan tak pernah kalah sebelum ni, cuma kita mendapat rentak kemenangan pada awalnya. Teruskan perjuangan skuad Pahang ! Koi yakin dalam lubuk hati player2, mereka PASTI mahukan kemenangan. Mereka sudah berusaha bersungguh-sungguh. tapi apakan daya , this is football.. Played well but result is important.

Kepada penyokong, jangan sesekali merendahkan semangat player.Aokme kena ingat, next game kita akan bertemu team treble musim lepas iaitu Kelantan. Datang lah ke stadium , berikan sokongan. Aokme nak tengok Darul Makmur berwarna MERAH atau KUNING ? Tepuk dada, tanya selera.


This Is Darul Makmur!
Hogoh Pahang Hogoh!



Sunday, 17 February 2013

Tok Gajah hilang punca di Kota Singa

Perlawanan yang berlangsung malam tadi di Stadium Jalan Besar yang melibatkan perlawanan antara Pahang VS LionXII berakhir dengan keputusan kekalahan skuad Tok Gajah dengan jaringan 3-0 . Koi yang merupakan wakil admin TGF ke stadium Jalan Besar melihat perlawanan malam tadi bukanlah permainan Pahang yang sebenar. Pertama kali koi ke stadium Jalan Besar sepanjang hidup koi membuat koi terkejut dengan keadaan padang yang sememangnya macam "alas kaki" hijau, lain sekali dengan yang kita dapat tengok di TV..

Koi melihat player Pahang memang kurang kemampuan control ball dan melakukan serangan dengan baik malam tadi disebabkan keadaan padang. Banyak terlepas bola, gerakan kurang kemas, dan taktik yang tak menjadi walaupon melakukan beberapa pertukaran player . Malam tadi juga menyaksikan beberapa player yang tak pernah beraksi dalam game liga super tahun ini seperti Azidan, Hazuan ( Kechek ) dan Malik dimasukkan oleh coach Dollah Salleh. Key player yang lain seperti Hafiz Kamal dan Surendran mengalami kecederaan dan tak dapat diturunkan malam tadi.

Tapi, itu sepatutnya tak boleh dijadikan alasan semata-mata. Kekalahan ini merupakan satu penanda kepada pasukan Tok Gajah agar terus berusaha untuk terus mengejar takhta liga yang mana menyaksikn pasukan Pahang turun ke anak tangga ke 3. Walaupun Pahang mengalami kekalahan, koi salute pada para penyokong yang masih bersorak untuk pasukan Pahang tanpa putus. Jangan lupa, selepas ini kita akan bertemu Perak di stadium Lumut. Perlawanan ini adalah perlawanan yang WAJIB menang untuk memastikan kita terus selesa dalam carta liga Super.

Antara sebilangan penyokong Pahang malam tadi :

Geng Elephant Army

Penyokong Tengah Masuk Ke Dalam Stadium


Layanan yang diberi oleh pihak berkuasa Singapura di sana agak ketat seolah-olah penyokong kita mahu melakukan rusuhan. Apa pun tahniah penyokong yang tidak membuat sebarang kekacauan malam tadi...


Menang Atau Kalah Pahang Tetap Di Hati !!
Hogoh Pahang Hogoh !!

P/s : Semalam koi nampok ada beberapa orang pakai baju T-Shirt TGF . Tahniah! Hehe



Tuesday, 12 February 2013

FRIENDLY : PAHANG 2 - 5 SIME DARBY

Perlawanan semalam merupakan perlawanan persahabatan terakhir sebelum liga super bermula semula. Menjadi rutin pada pasukan Pahang tahun ini dengan mengadakan perlawanan persahabatan di Temerloh, namun hujan lebat sejak dari pagi menyebabkan padang agak lecoh. Pahang bermula baik di awal perlawanan dengan banyak melakukan serangan melalui bahagian sayap. Namun Sime Darby mengejutkan Pahang, dengan satu serang balas pantas, pemain import mereka tenang menjaring gol setelah berdepan satu lawan satu dengan Nasril.

Terkejut dengan gol tersebut, Pahang mula bangkit mempekemaskan serangan, dan hasilnya, Kojie berjaya menyudahkan hantaran lintang dari belah kiri dari Gopi. Bergemuruh seluruh pelusuk stadium menyebut nama Kojie yang baru pulang dari tugasan skuad kebangsaan.

Perlawanan menjadi menarik selepas itu dengan kedua-dua pasukan saling bertukar serangan dan Sime Darby sekali lagi menghukum kealpaan pertahanan tokgajah dengan melakukan jaringan melalui pemain import mereka yang ala-ala Dzeko permainannya. Tapi Pahang yang suka buat “come back” tahun ini, sekali lagi bangkit dengan jaringan Sergio Aguero versi Pahang, Kojie dengan melakukan first timer setelah mendapat hantaran dari pak Arab, Borji.

Saat dengan penyokong seronok meraikan gol Kojie yang berkelas dunia, kereta kebal Pahang, Poyeng, cedera di jari selepas jarinya terpele’ot ketika melakukan tackle. Sedang Poyeng menerima rawatan di luar, Sime Darby mengambil kesempatan dengan melakukan jaringan ketiga setelah kelam kabut di dengan gol.Bekas pemain Pahang, Fadzli Saari melakukan tendangan kencang lalu menewaskan penjaga gawang Pahang, Nasril. Selang beberapa minit selepas itu, pasukan pelawat menambah jaringan lalu menjadikan kedudukan 2-4 untuk separuh masa pertama.

Di separuh masa kedua, Pahang cuba bangkit melakukan serangan melalui gandingan Kojie, Alex dan Borji, tetapi tetap buntu untuk merobohkan benteng pertahanan Sime Darby. Sebaliknya,Sime Darby menambahkan jaringan melalui pemain import no 10 mereka,gol yang hampir sama dengan gol pertama. Melihat pemain sedia ada sudah penat, Dollah Salleh melakukan pertukaran beramai-ramai. Walaubagaimana pun, masa makin suntuk,dan Sime Darby selesa bertahan di kawasan mereka dari melakukan serangan menyebabkan sukar Pahang untuk bangkit.

Lebih kurang 5 minit lagi sebelum tamat perlawanan, stadium kembali bersorak, kali ini bukan disebabkan gol tetapi tindakan Alex yang telah dikeluarkan sebelum itu, dimasukkan kembali,setelah Faizol tidak dapat meneruskan permainan. Dollah Salleh yang tak mempunyai pemain simpanan pada masa itu setelah semua telah di bawa masuk, terpaksa mengarahkan Alex menggantikan Faizol yang terhincut-hincut di tengah Padang.

Tamat perlawanan, Pahang 2-5 Sime Darby. Walaupun kalah, Penyokong tokgajah ceria bergambar dengan pemain-pemain Pahang. Friendly je pon kata meraka.

Pahang (4-4-2) : Nasril (Rosfaizul), Jalal (Hazri), Razman (Syawal), Poyeng (Zaiza), Faisal (Shahrizan); Alex (weystar), Yol (Azidan), Faizol (Alex), Gopi(Malik); Kojie, Borji(Nico).








PERHATIAN! 

Pada awalnya perlawanan LionsXII vs Pahang adalah 15/2/2013 Jumaat , Tetapi FAM telah meminda Tarikh itu ke 16/2/2013 SABTU . Sumber dari ZAH



Thursday, 7 February 2013

Friendly - Pahang vs KL Pos

PAHANG kekal unggul menewaskan KL Pos dalam perlawanan persahabatan di Stadium Temerloh jam  8.45 malam semalam.

Gol pertama disempurnakan oleh Malik, diikuti gol kedua Amirul Hadi. Pahang mudah menyumbat gol ketiga oleh Gopi sampaikan KL Pos tertunduk dimotor posmen dengan gol keempat Pahang daripada Nico.

Gawang gol akhirnya bolos dek kegeraman KL Pos gamoknye, dengan keputusan 4 gol berbalas 1.

Tamat separuh masa pertama, Nico mula menunjukkan tahap kemalasan yang tinggi sehingga menaikkan darah admin pada malam tadi. Nasib tak pengsan sebab darah tinggi.

Separuh masa kedua, Pahang menyumbat gol kelima menerusi Malik dan memberi kemenangan bergaya sehingga tamat perlawanan.

Pahang power!

p/s : Kami, TGF mengucapkan selamat maju jaya kepada Alex dan Koji. Persoalan, ngape Koji tak diberi peluang dalam perlawanan Malaysia vs Qatar malam tadi?

RAJAAAAA OHHH RAJAAAAAA.





JANGAN LUPA :

Piala Presiden 2013 (Perlawanan ke-3)

Pahang u21 Vs Kelantan u21
7 February 2013
4.45 p.m
Stadium Darul Makmur